дом Общество Полицията вдигна палатковия лагер на Баня Старинна

Полицията вдигна палатковия лагер на Баня Старинна

80
ДЯЛ

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив – това до Баня Старинна, беше вдигнат след намесата на полицията.

Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват. Снощи тук е имало около 60 души в около 20 палатки, а част от тях взе още са на мястото.

Част от тях взе още са на мястото – на тротоара пред Баня Старинна, където 3 от палатките бяха преместени.

Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителите на реда са започнали да вдигат палатките.

Един от протестиращите в лагера – Стойчо Андреев, разказа пред Радио Пловдив, че е имало опит за провокации през нощта, но подчерта, че не е имало насилие. Протестиращите смятат, че действията срещу тях са били неправомерни.

Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията, се изтеглиха.

В момента движението по бул. „Цар Борис Обединител“ и „Шести септември“ се осъществява нормално.

„Ще обжалваме всички актове, които са съставени на присъстващите на протеста при Баня Старинна, а също ще предявим искове към полицейската дирекция в Пловдив, след като разберем кой е разпоредил акцията по премахването на палатковия лагер.“ Това съобщи пред Радио Пловдив адвокат Атанас Бояджиев и подчерта, че ще окажат подкрепа на протестиращите млади хора, като ги защитят по какъвто начин могат.

„Протестът ще продължи със сигурност, но ще решим как, след като обсъдим това с всички участници.“ Това обяви пред Радио Пловдив екоактивистката Невена Пачеджиева, също участник в протеста в Пловдив. Тя посочи, че в отворената фейсбук група „Протести Пловдив“ всеки може да предлага какво, как и защо иска да се случва. „Искаме да създадем едно ново активно гражданско общество, което да не спира да се бори с глупостта“, подчерта Пачеджиева. По думите й, гражданите ежедневно и ежечасно трябва да контролират управляващите и когато нещо не харесва на хората, те трябва да протестират.

„Ще се свържем с другите протестиращи от цялата страна и ще обсъдим бъдещи действия в синхрон“, уточни Стойчо Андреев от протестиращите в Пловдив.