дом Общество Почитаме Св. св. Константин и Елена

Почитаме Св. св. Константин и Елена

138
ДЯЛ

Православната църква чества днес Свети Свети Константин и Елена. Празникът е в чест на император Константин и неговата майка Елена.

В календара на българите 21 май е празник на нестинарите, народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото.

Константин бил император на Византия през IV век. През 313 г. той издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата „Св. апостоли“ в Цариград. В негова чест новият столичен град е осветен и наречен Константинопол.

Майка му – царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

21 май е и денят на нестинарството. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят иконата на Св. Св. Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути. Според народните вярвания, на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Поверието гласи, че Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.

Името Елена има древногръцки произход и означава „светла като слънце, сияйна“. Константин пък значи „постоянен“, идва от латински.

Имен ден празнуват: Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динкo, Динка, Елена, Еленко, Елеонора, Ели, Елица, Койчо.

21 май е празник на градовете Пазарджик, Костандово, Елена и на селата Белотинци и Ясна поляна.