дом Общество Преглеждат безплатно за глаукома и катаракта

Преглеждат безплатно за глаукома и катаракта

36
ДЯЛ

Кампания по безплатни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще проведе от днес до 15 февруари Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Свети Георги“.

Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Работното време е от 8:00 до 12:00 часа.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта.
Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Очните лекари препоръчват във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Снимка: Pixabay.com