дом Криминале Предишни жертви на „Плъха“ споделят горчивия си опит с престъпника

Предишни жертви на „Плъха“ споделят горчивия си опит с престъпника

621
ДЯЛ
Всички се считат за късметлии, че не са влезли в саморазправа с рецидивиста

Скандалът около убийството на наглия крадец Жоро Джевизов „Плъха“ не спират да набират скорост с всеки изминал ден.

Днес предишни жертви на автора на доказани 9 предишни случаи на въоръжени обири споделят опита си в миналото с мъж, който най-накрая откри това, което търси почти цял живот, а именно смъртта.

Милена Петрова е била обрана от въпросния преди 8 години, докато тя и близките ѝ спели в дома си в Асеновград.
„Аз нямам шанс да се защитя срещу този човек – споделя Петрова пред колеги. – Какво мога да направя аз срещу един очевидно физически много добре подготвен мъж. Той може да направи всичко. Осъзнах ужаса на това, което ми се е случило, когато го видях за пръв и последен път.“

Наскоро публикуваните снимки на Джевизов показват, че той притежава нужната физика, за да се справи с повечето от потенциалните си жертви. А фактът, че обичайно използва ножове при обирите си, го прави един от най-опасните престъпници, които са вилнели през годините у нас.

Коментарът на експертите е, че българският закон е изключително стар и неадекватен, когато става дума за самозащита в дома ни. Законодателството прави разлика от факта, дали сме влезли в саморазправа с престъпника пред вратата на дома ни, на стълбището, в гаража или където и да било другаде, освен вътрешността на дома ни. Още по-фрапантно е това, че трябва да има неоспорими доказателства, че крадецът е влязъл с взлом и агресия, което се тълкува по безброй различни начини от съдебната система. Една от най-популярните неправди в закона е тази, че трябва да използваме пропорционална сила срещу натрапниците. Да речем, че г-жа Петрова се е събудила, когато Джевизов е обирал телефона и скъпоценностите ѝ. Тя по закон няма право да използва пистолет, нож или дори вилица, за да се защити, ако той използва само физическата си сила. Законът практически превръща защитата на дома ни в своеобразно атлетическо състезание, при което предварително трябва да определяме правилата с престъпниците.

Времето отдавна е минало, когато парламента е трябвало да наложи промени в закона, защото случаите, в които хора, защитили домовете си от крадци и насилници, са се озовали в затвора, са повече от тези, в които са заловени агресорите на личната ни собственост и пространство.

Източник: Nova