дом Общество Президентът призова за съзряване на нацията

Президентът призова за съзряване на нацията

114
ДЯЛ
Румен Радев се обърна към хората навръх Съединението

Президентът на Република България Румен Радев направи едно интересно изказване при гостуването си в Пловдив по повод Съединението на България.

Държавният глава призова единение на нацията, тъй като това ще е признак на съзряване за народа.

Подобни празници наистина са време, в което да се гордеем от родината си, но и са повод, за да започнем най-накрая да се питаме, не какво е дала страната за нас, а какво сме готови ние да дадем за нея.

Ето и цялото изказване на президента Радев в минути преди тържествената заря:

„Събираме се от година на година на славните дати да поменем героите, да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще.  Редно е да се запитаме – какво остава днес от духа на Съединението? Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България „тази държава“, а мнозина я напускат? Българският ХХ век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не успя да го излекува. Защото Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване. За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им. Този зрял дух възроди България. А днес този дух остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас, посочи в словото си държавният глава.

Някои побързаха да обявят държавите и нациите за отживелица в глобалния свят. Пренаписваше се историята. Но махалото днес отива в обратната посока. Народите се обръщат отново към себе си и безродността вече не е модерна. Този процес обаче има своите скрити рискове. За да не скочим от национал-нихилизма в национализма и ксенофобията, трябва да се обърнем към нашата история и просветления патриотизъм на възрожденците. Зрелият патриотизъм не говори високо, а проникновено. Не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега. Не битува само в историята, а твори достойното настояще.

Нека всеки празник бъде повод да виждаме себе си в историята. Да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885 г.“