дом Криминале Прокуратурата: Двамата извършители на грабежа в Трилистник – арестанти за 72 часа

Прокуратурата: Двамата извършители на грабежа в Трилистник – арестанти за 72 часа

131
ДЯЛ

Прокуратурата ще задържи за срок от 72 часа двамата извършители на грабежа от възрастен мъж в село Трилистник, съобщиха от Апелативна прокуратура в Пловдив. Предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

След предприети незабавни действия по установяване извършителите на грабеж над възрастен мъж в с. Трилистник, обл. Пловдивска, са задържани 32-годишен мъж и 16-годишен непълнолетен от селото.

На 5 април 2020 г. в с. Трилистник, обл. Пловдив, между 00,10 часа и 00,30 часа е бил извършен грабеж в дома на 86-годишен мъж. Двама извършители влезли в дома на възрастния мъж, като разбили входната врата. Те му нанесли удари в лицето, след което преровили жилището и открили и отнели портфейл, в който имало 100 лева и лични документи. Двамата избягали, като взели парите и изхвърлили портмонето. Те са подготвили и кафе машина за отнемане.

След като бил подаден сигнал на тел. 112, незабавно са били предприети оперативно-издирвателни мероприятия от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив и на РУ на МВР – Труд, под ръководството на Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив. Грабежът е бил разкрит само за няколко часа, като са установени и задържани извършителите на престъплението – Павел А., на 32 г., и Ангел М., на 16 г. от с. Трилистник.

Днес двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършения в съучастие грабеж и ще бъдат задържани от наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Непълнолетният А.М. е бил осъждан за извършено от него блудство през 2019 г., като настоящото му деяние е извършено в рамките на определения му от съда изпитателен срок на условното осъждане.

Предвидените от закона наказания за престъплението в което двамата ще бъдат обвинени, са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния. Разследването по случая продължава, като до момента, са били извършени разпити на свидетели, оглед, претърсване и изземване. Иззети са веществени доказателства. Предстои назначаване на експертизи.
От прокуратурата призовават гражданите, ако са пострадали от престъпления, извършени от двамата обвиняеми, да се обадят и подадат сигнал в МВР или Прокуратурата.