дом Общество Протестиращите в Пловдив искат и оставка на МВР министъра

Протестиращите в Пловдив искат и оставка на МВР министъра

150
ДЯЛ

Протестно шествие тръгна и тази вечер по главната улица на Пловдив с отправна точка от площада пред Общината.

Групата, понесла знамена и плакати, повтори традиционните вече искания за оставка на цялото правителство, заедно с тази на главния прокурор Иван Гешев.

Нов елемент са протестните лозунги срещу разпръскването на палатковия лагер от снощи, ситуиран на кръстовището до Баня Старинна и категоричната забрана на полицията срещу опитите за блокиране на пътни артерии и нови палаткови лагери.

Шествието, от около 300 души пристигна пред сградата на пловдивската полиция, на ул. „Богориди“.

Там протестиращите скандираха лозунги за оставката вече и на новия министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

В негово лице те заявиха, че виждат прекия виновник за снощната полицейска акция, при която бяха разтурени палатковите лагери в цялата страна и разпръснати хората, блокирали улици и булеварди.

Проявата протича без инциденти, охранявана от малкък кордон полицаи, застанали пред входа на Областната дирекция на МВР в Пловдив, а събралите се ги поздравиха с ръкопляскания.

Униформените категорично отказаха да позволят на шествието да премине по уличното платно на булевард „Шести септември“ в посока към Баня Старинна.

В замяна, те поеха ескортирането на протестиращите през подлеза на бившата аптека „Марица“, по пешеходната зона към паметника на Съединението на едноименния площад.

Там участници в митинга произнесоха спонтанни речи, обединени от общите искания за оставки на управляващите и призиви за нестихващи протести.

Събитието приключи мирно и без никакви инциденти, като събралите се постепенно се разотидоха.