дом Общество Скандал! Бетонираха ценни археологически находки в Пловдив

Скандал! Бетонираха ценни археологически находки в Пловдив

987
ДЯЛ

Скандал в Пловдив. Ценни археологически находки, разкриващи  историята на града, бяха бетонирани. Строителен инвеститор не се съобрази с решение на Министерството на културата, съобщава Нова тв.

Строителството на кооперацията започнало през март тази година. В основите били открити ценни артефакти от първото хилядолетие. А парцелът  попада в защитената културна зона.

„Тук е имало къщи, жилищни квартали, около 12 век, вероятно тук е имало и манастирски комплекс”, обясни археологът Елена Божинова.

За да проучат терена и да запазят находките, археолозите работили 40 дни. Но времето се оказало недостатъчно и комисия от Министерството на културата удължиха срока с още 6 работни дни.

„Минахме и видяхме, че обект вече няма. Видяхме бетона. Сигнализирахме Министерството на културата. Той пристъпи това решение на министъра на културата и всъщност това е прецедент в Пловдив”, обясни още Божинова.

Така една част от ценните находки от Античността и Средновековието са бетонирани. Други  отиват на сметището за отпадъци.

Инвеститорът твърди, че не е получил писмо от Министерството на културата, че проучването се удължава.

„Не успях да изчакам повече становището на Междуведомствената комисия, поради факта, че тази стена имаше опасност да рухне и предписанията бяха в двудневен срок да бъде укрепена”, обясни инвеститорът Крум Загоров.

Според хората от близките блокове, инвеститорът е унищожил историческите находки, за да не забавят строителството му.

Министерството на културата ще санкционира инвеститора още следващата седмица.

„Глобата за унищожаване на археологически обект достига до 20 000 лева”, обясни Стоилка  Игнатова от Главната инспекция за опазване на културното наследство.