дом Политика Сотир Цацаров засече финансиране от Турция за партия ДОСТ

Сотир Цацаров засече финансиране от Турция за партия ДОСТ

703
ДЯЛ

Главният прокурор е на път да внесе сериозен обвинителен акт срещу новосформираната политическа партия ДОСТ, заради нарушаване на Конституцията на България.

Партията на Лютви Местан е обект на разследване за връзки със сдружение „Асоциация Бату платформ„, която се смята, че на 14 март тази година е превела сумата от €100 000 по сметки на ДОСТ, посредством турската банка Turkkiye Vakiflar Bankasi.

Средствата се смята, че са или изхарчени за закупуване и транспортиране на пакети с хранителни продукти до следните градове – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Стойността на всеки от пакетите била около 30 лева, а целта била да се привлекат симпатизанти на партията за парламентарните избори, което се счита за извършване на противоконституционна дейност. По народно казано,  това е един от начините за „купуване на гласове“.

От ДОСТ обявиха в публично съобщение, че нямат никакъв контакт с „Асоциация Бату платформ“ и представиха фактури с харчове за хранителни продукти на стойност 8431 лева и 20 стотинки. Пакети на същата стойност бяха задържани от полицията в Кърджали непосредствено преди изборите, когато Местан разкритикува властта, че лишава крайнонуждаещи се граждани от помощ.

Източник: Dnes.bg