дом Криминале Съдът остави в ареста лихвар, давал заеми на клиенти с лоши кредитни...

Съдът остави в ареста лихвар, давал заеми на клиенти с лоши кредитни досиета

301
ДЯЛ

Пловдивският апелативен съд потвърди взетата най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж, отпускал кредити и извършвал банкова дейност без разрешение, съобщиха от съдебната институция. Освен това давал и заеми на граждани с лоши кредитни досиета към банкови институции. Към обвинението е привлечена и негова съучастничка.

В резултат на дейността си мъжът придобил апартамент в Пловдив с пазарна оценка 72 хил. лева срещу отпуснат кредит от 15 хил. лева с месечна лихва от 600 лева. Той и жената са придобили апартамент в Асеновград и два поземлени имота, срещу предоставен кредит от 60 хил. лв. с 2 400 лв. месечна лихва.

Според обвинението двамата са давали нееднократно заеми и на други лица срещу запис на заповед и месечна лихва, варираща от 500 до 1 200 лева.

За мъжът се предвижда от 5 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество.

Съдиите прецениха, че има реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, ако му се наложи по-лека мярка за неотклонение. Този извод е направен от данни по делото, от които става ясно, че обвиняемият е направил опит да повлияе върху една от свидетелките, за да прикрие действията му. Освен това за период само от няколко месеца, според прокуратурата, мъжът е предоставил кредити на седем лица, от които е придобил значителни неправомерни доходи.

Определението на Апелативния съд е окончателно. 

Снимка: Pixabay.com