дом Наблюдател Тестът на магистрала „Тракия“: Институциите много добре… нищо не правят!

Тестът на магистрала „Тракия“: Институциите много добре… нищо не правят!

2426
ДЯЛ

Много добре информират, много добре нищо не правят!

Това може да се каже за напъните на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) във връзка с тежката верижна катастрофа вчера сутринта на магистрала „Тракия“. 40 моторни превозни средства се удариха в района на Ихтиман, 31 човека пострадаха, десетки хиляди изживяха мъката на заобиколните маршрути.

„Основната причина е намалената видимост вследствие на гъста мъгла в региона. Проверява се версията за задименост от наблизо горялото сметище. Най-вероятната причина е несъобразената скорост в намалената видимост“, обяви главният секретар на МВР комисар Марин Маринов и се презастрахова, подчертавайки, че причините все още се изясняват.

„Попаднахме в адска тъмница, примесена с пушек. Беше задушливо. Видимостта беше 0 метра“, това пък казват катастрофиралите.

Кметът на Ихтиман обаче е категоричен: Мъглата е виновна!

Сиреч, каращите с несъобразена скорост са попаднали в един облак, образуван от мъглата и пушеците от сметището и… голямата беля станала.

За отбелязване е, че още на 29 юни от АПИ предупредили, че в този участък на магистралата водачите на МПС трябва да се движат с повишено внимание заради горящото сметище на Ихтиман. И са отчели добре свършена работа. Да, но кой чете сайта на АПИ!? Почти никой извън системата на АПИ.

В Агенцията са счели, че инфото е достатъчно и не са предприели превантивни мерки на място. Няма предупредителни и указателни табели на място, нещо което се прави по другите места в Европа. Колко пъти държавните радио и телевизия са съобщавали за тревожната ситуация, преди бялата да стане. Всъщност, кога обществените медии ще престанат да се състезават с комерсиалните телевизии и радиа и ще се научат да бъдат в полза на данъкоплатците с полезна информация!?

 

Много добре знаят как да наказват на магистралата, много добре нищо не правят за превенцията!

Това пък може да се каже за магистралната полиция. Катаджиите знаят идеалните места в района на Ихтиман, където се скрият и с радар да фиксират нарушител на пътя, но пък не правят нищо да предотвратят инциденти. Наказват водачите, не им помагат!

Незнайно колко патрулки са минали от 29 юни до утрото на 5 юли край пушеците, но дежурните със сигурност са мислели повече за капаните, които да заложат на водачите.

 

Много добре… няма да има наказани!

В България институциите може и да не работят, но много добре говорят. От което следва да заключим, че отново няма да има вина и виновни.

Ще си останем с разтегливото понятие „несъобразена скорост“, а облака, който „глътна“ колите, ще прехвърлим на природата.

24rodopi.com