дом Здраве Трима медици и учителка са сред новозаразените с ковид в Пловдив

Трима медици и учителка са сред новозаразените с ковид в Пловдив

47
ДЯЛ

95 са заразените с Ковид-19 в Пловдивска област през изминалото денонощие, сред тях трима медици и една учителка от СУ „П.К. Яворов“ в Пловдив. Случаите на коронавирус в областта достигнаха 2 337, под карантина са 796 души, а на домашно лечение са 495.

За последното денонощие са хоспитализирани 18 души, като от тях само един е в по-тежко състояние. Общият брой на лицата, които се лекуват в болница са 185, като от тях с потвърдена диагноза на К-19 са 161. На интензивно лечение са 2-ма. Оздравелите за последните 24 часа са 142.

Тримата новозаразени медици са медицинска сестра и санитар от УМБАЛ „Св. Георги“ и дентален лекар. Заради диагностицираната учителка на директора на училището е връчено предписание за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.
„Председетелят на Областният кризисен щаб Дани Каназирева съобщи, че свободните легла за лечение на коронавирус в областта са 84, а тези за интензивно са 27. Броят на свободните стаи за непотвърдени с К-19 са 20. С решение на Медицинския щаб в две от болниците се увеличават леглата за COVID-19. В момента 14 здравни заведения – 12 в Пловдив и 2 в областта са с открити „Ковид“ отделения, но притеснението остава за положителните проби сред медицинския персонал.

„В понеделник свиквам Областния кризисен щаб с всички институции Ще разчитам и на местната власт и на подкрепа, именно да засилим контрола и спазването на въведените мерки към настоящия момент. Имаме готовност и за въвеждането на нови, но допълнително ще се вземат такива решения. Проблемът е, че тези, които съществуват не се спазват и акцентът трябва да е върху контрола“, допълни Каназирева.