дом Общество Успешен референдум в Катуница, не искат добив на инертни материали в района

Успешен референдум в Катуница, не искат добив на инертни материали в района

76
ДЯЛ

В Катуница 50 на сто от имащите право на глас са се включили в провелия се референдум относно бъдещето на добива на инертни материали в района. Това означава, че е преминат изискуемият праг от 40% за валидност на допитването, съобщава БНР.
Деветдесет и осем на сто от участвалите във вота са се обявили против концесията. Тя беше предоставена на дружество с решение на правителството от февруари, като определеният терен за добив на инертни материали е 235 декара. Най-голяма част от тази площ е от землището на Катуница.
До насрочването на референдума се стигна след одобрение от местния парламент на община Садово.
Ето какво заяви председателят на Общинския съвет Атанас Телчаров, след като станаха известни резултатите от гласуването: „Днешния вот го преценявам като много позитивен за всички от населеното място и всички в региона. Хората излязоха, защитиха мнението си. Следващите действия на местната власт и мои лични, като председател на Общинския съвет, – задължен съм в тридневен срок да обявя резултатите, които ще излязат с решение на Общинската избирателна комисия и от наша страна ние ще искаме незабавно Министерският съвет да отмени своето решение от февруари месец, което дава разрешение в местност „Кацара“ да се добиват инертни материали.“