дом Криминале Фалстарт на подновеното дело срещу д-р Иван Димитров

Фалстарт на подновеното дело срещу д-р Иван Димитров

12
ДЯЛ

Очакваният „рестарт“ на делото срещу д-р Иван Димитров, който застреля в имота си крадеца Жоро Джевизов, не се състоя.

Процесът бе отложен заради отсъствието на доктора, който се оказа че е постъпил в болница. Той е бил приет в неврологичното отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ преди четири дни заради сериозно увреждане на гръбнака, стана ясно в съдебната зала.

Днес делото трябваше да стартира отначало, с разпоредително заседание, след като преди месец Апелативния съд отмени изцяло оправдателната присъда на доктора и и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

На първа инстанция д-р Иван Димитров бе оправдан за убийството, прието катонеизбежна самоотбрана, но получи 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок за незаконното притежание на пистолет и боеприпаси.

Апелативният съд обаче установи, че при постановяването на присъдата са допуснати съществени процесуални нарушения. Висшите магистрати решиха, че липсва пълен и задълбочен анализ на противоречията между събраните доказателства. Освен това има неясноти, които изобщо не са били обсъждани и анализирани от Окръжния съд, което практически означава липса на мотиви.

Трагичният инцидент стана на 2 март 2018 г., когато докторът простреля смъртоносно влезлия да краде в гаража му Жоро Джевизов, по прякор Плъха. Той твърди че е бил принуден да се защити с крайни средства, след като крадецът го нападнал с нож и го замерял с остри и твърди предмети, от което е пострадал.

Делото е отложено за 23 юли.