дом Култура Хиляди туристи посетиха пещерата „Добростански бисер“

Хиляди туристи посетиха пещерата „Добростански бисер“

44
ДЯЛ

Пещера „Добростански бисер“, разположена край Асеновград, затвори врати. Обектът отчита успешен сезон, въпреки въведените ограничения и намалелия туристопоток. Тази година отварянето пещерата закъсня с около месец.

Сезонът протече без инциденти, а посещенията се извършваха при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Независимо от това, ОП „Туризъм“ се свърза с браншови организации и компании, собственици на хотели в града и къщи за гости в околността, с цел да се предприемат общи действия за подобряване на ситуацията. Не на последно място, се поставят като фактор и благоприятните климатични условия за туризъм в Асеновградско.

Над 4 000 туристи са посетили „Добростански бисер“ за времето от около три месеца. В сравнение с миналата година посетителите са наброявали приблизително 3 000, като подчертаем, че тогава туристическият сезон бе по-продължителен.

Приходите на пещерата за 2020 г. възлизат на 16 917 лева. За същия период на 2019 г. постъпленията от обекта са били в размер на 11 704 лева. Приходите се отчитат от входни такси за билети и от продажба на сувенири. Разходите за 2020 г. на пещерата пък са в размер на приблизително 7 200 лева. Средства са разходвани за ремонт на осветлението, за поставяне на видеонаблюдение и за издръжка на персонал. Така, кратка сметка показва, че печалбата на обекта е повече от 9 700 лева за сезон 2020 г.

През следващата година се обмисля вариантът работното време на пещера „Добростански бисер“ да бъде удължено, с цел да се предостави възможност на повече туристи да я посетят.