дом Криминале 10 години затвор за мъж, изнасилил две жени

10 години затвор за мъж, изнасилил две жени

60
ДЯЛ

Окръжният съд потвърди присъдата от 10 години затвор на мъж, обвинен за изнасилване, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Окръжен съд – Пловдив потвърди присъдата на Районния съд, с която на подсъдимия с инициали В. П. е наложено наказание от 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Той е признат за виновен в това, че на 7 декември 2017 г. в Пловдив в квартал „Кючук Париж“, при условията на опасен рецидив се е съвкупил с лице от женски пол – 19-годишно момиче, като я е принудил към това със сила и заплашване. Със същата присъда подсъдимият В. П. е признат за виновен в това, че няколко дни по-късно, на 20 декември 2017 г. в Пловдив, при условията на опасен рецидив се е съвкупил и с 21-годишна жена, като също я е принудил към това със сила и заплашване.

За извършените две деяния съдът наложи на подсъдимия В. П. едно общо най-тежко наказание от 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. На всяка от пострадалите жени подсъдимият следва да заплати и по 20 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди – болки и страдания.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава ХХVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните по досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия ефективно наказание от десет години лишаване от свобода е определен, след намаляване на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

В мотивите си към решението Окръжен съд – Пловдив е заявил становище, че правилно първоинстанционният съд е определил за всяко едно престъпление наказание, като е отчел единствено отегчаващи отговорността обстоятелства. Това е мотивирало определянето на наказание в максималния, предвиден от закона размер, а именно петнадесет години лишаване от свобода. Всички данни, събрани по делото, дават основание да се направи извод на наличие на висока степен на обществена опасност както на подсъдимия, така и на извършеното от него.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.