дом Други 100 пловдивчани стават актьори в постановката „100% Пловдив“ на „Пловдив 2019“ за...

100 пловдивчани стават актьори в постановката „100% Пловдив“ на „Пловдив 2019“ за близо 100 000 лв.

165
ДЯЛ

100 пловдивчани ще станат актьори в спектакъла „100% Пловдив“, който е част от програмата на Пловдив като Европейската столица на културата и ще се играе на 17, 18, 19 и 20 октомври.

„100% Пловдив“ ще е адаптация на театралната постановка „100% град“ по авторски сценарий на Щефан Кеги, Хелгард Хауг и Даниел Ветцел. Авторите на сценария са отстъпили правата за ползването му на гражданско дружество „Римини Апарат“, затова и фондация „Плводив 2019″ е отправила покана към него за организацията на спектакъла, за което ще бъдат платени 96 000 лв. В рамките на обявената обществена поръчка „Римини Апарат“ ще изготви  методика за подбор на 100-те участници в постановката. Това ще стане на базата на статистически проучвания и демографски анализ на населението, който предполага попълване на анкетни карти от желаещите да се включат. След това оригиналният сценарий ще бъде адаптиран и изпълнителят ще трябва да определи залата, в която да се състои спектакълът.

“100% Град” се осъществява изцяло от непрофесионални актьори – жители на конкретния град, където постановката се представя. Процесът на подбор на участниците в постановката следва принципа на „верижна реакция“ – само първият участник е избран, той препоръчва друг, вторият – трети и т.н. Всички те отговарят на определени статистически критерии – пол, възраст, квартал, социално положение, семеен статус, политически пристрастия, и представляват своеобразен огледален образ на общността. Във финалното представление участниците се обединяват на сцената – от името на градската общност те обсъждат различни актуални или наболели теми.