дом Криминале Напрежение в Кърнаре след „абитуриентско изпращане“ – протести срещу роми, полиция…

Напрежение в Кърнаре след „абитуриентско изпращане“ – протести срещу роми, полиция…

164
ДЯЛ

Напрежение, протести и засилено полицейско присъствие в Кърнаре. Причината е масово сбиване снощи, в заведение в населеното място. Жителите на Кърнаре излязоха на протест вчера. Водят с тях и децата. Напрежението там ескалира, след около полунощ на 3 май група от около 20 мъже от ромски произход нападнаха с камъни и ножове празнуващи в местно заведение.
То било затворено за частно парти. Собственикът празнувал с гости абитуриентския бал на дъщеря си. Около полунощ трима пияни мъже от махала дошли в ресторанта.
„Те влязоха вътре и искаха бира да вземат. Просто аз им отказах, защото нямаше как да им дам бира, че ние си правим тържество и в един момент той ми вика ще ми дадеш и такъв нахален направо скача. Тръгна той и излезе и взе да псува, взе да плюе по вратата”, обясни пред Нова тв Георги Алексиев, собственик на заведението.
Минути по-късно пияният мъж се върнал с нож. „Опитах се да го хвана, защото той посегна към ножа. Ножът падна, откачи му се тук, наведе се и аз се наведох също и го затиснах. И в същото време някой ритна ножа”, обясни един от очевидците Димитър Божков.
Докато трае схватката, от махалата пристигнало подкрепление от още 20 мъже, с камъни, вили и брадви. Полицията е арестувала трима мъже. „Едно от лицата, които е задържано е с криминална проява това са кражби”, обясни директорът на ОД на МВР в Пловдив комисар Атанас Илков.
В махалата разказват, че нападателите са трима братя, безработни. Досега не са били агресивни. „Те не са такива момчета. То толкова години не са правили беля. Почнаха да пият и така стана кавгата“, обясни Гено Неделчев, жител на махалата..
Петима остават в ареста след сблъсъците в Куклен
След сблъсъка, жители на селото тръгнаха на мирно шествие към ромската махала. Поискаха виновните за инцидента да бъдат изселени. Всичките къщи в махалата са незаконни. Цялата махала е незаконна”, обясни кметът на селото Боньо Бонев.
Махала остава под полицейска блокада. Протестите в селото продължават и днес. Местните възнамеряват недоволните да блокират пътя за София край Кърнаре.

Снимка: Фейсбук