дом Общество 190 вече са заразените с коронавирус в България, 10 000 нашенци са...

190 вече са заразените с коронавирус в България, 10 000 нашенци са се завърнали от чужбина

18
ДЯЛ

190 вече са заразените с коронавирус в България!

Последните данни съобщи в 8.00 часа председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг във Военномедицинска академия.

8 души под 50-годишна възраст са в тежко състояние.

Около 10 000 нашенци са се завърнали от чужбина.

Никой не е забранил на гражданите да си правят бързи тестове, но е доказано, че те дават много фалшиви отрицателни и положителни резултати, каза генералът.

„Не е казано, че трябва да се направи тест на всеки пристигнал от чужбина. Те са над 10 000, така че това е невъзможно. Ако има задух и проявява симптоми, трябва да се свърже с личен лекар и да бъде прегледан“, каза още ген. Мутафчийски.

Той отбеляза, че състоянието на повечето от заболелите е подобряващо се. „В „Пирогов“ остава критично състоянието на двамата пациенти. Приетият вчера от друга болница е интубиран, а за другия критичен се правят опити да бъде екстубиран“, каза шефът на ВМА. Той обясни, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Мутафчийски разясни, че имаме достатъчно легла в резерв – 15 000, и ще бъдат направени учения в градовете.

plovdiv168.com