дом Общество 4,5 милиарда отделя държавата за справяне с коронавируса

4,5 милиарда отделя държавата за справяне с коронавируса

67
ДЯЛ

4,5 милиарда лева ще даде държавата за справяне с икономическите проблеми след коронавируса, обяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

Той отхвърли упреци, че правителството е закъсняло, но се аргументира не с мерките за бизнеса, а с мерките за защита на населението от заразата.

По думите му с 500 милиона лева ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, за да поема гаранции по заеми за бизнеса. Борисов обясни, че с тях ще могат да се гарантират кредити за 2.5 млрд. лв.

200 млн. лв., са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, които според Борисов ще се получават от търговските банки, но ще се гарантират от Банката за развитие

1 млрд. лв., ще бъдат дадени за помощи за запазване на работните места. При тази схема, която още не е приета от правителството държавата ще плаща 60% от заплатата на заплашените от освобождаване служители, а техните работодатели – 40%.

500 млн. лв. ще бъдат дадени за допълнителни разходи за заплати в Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната заради извънредния им труд сега.

Предвидени са 50 млн. лв. за помощи за най-бедните пенсионери за Великден.

Тъй като плащането на корпоративните данъци се удължава до 30 юни, е изчислено, че 600 млн. лв., няма да влязат в бюджета сега.

„ДДС е краен прехвърляем данък, в този смисъл всеки бизнес, който претендира да не го плаща, взима от пенсиите на хората“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

plovdiv168.com