дом Общество 4,8 по скалата на Рихтер разлюляха Асеновград и Пловдив, земетресението усетено в...

4,8 по скалата на Рихтер разлюляха Асеновград и Пловдив, земетресението усетено в цяла Южна България

647
ДЯЛ

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е регистрирано тази нощ на 2 километра от Асеновград. Няма данни за щети и пострадали.
Над 20 вторични труса в района са регистрирали сеизмолозите от БАН. Те са били с много малък магнитуд – около 2 по Рихтер.
Земетресението тази нощ е било усетено най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград. Средните оценки за магнитуда на земетресението са за 4,6, а някои оценки за някои сеизмични вълни са към 4,8 по Рихтер, а в София земетресението е усетено слабо – от втора-трета степен, казали от департамента „Сеизмология“ при НИГГГ при БАН пред БНТ.
Няма данни за материални щети от земния трус в Пловдивско. Този район е един от най-активните на територията на страната, в Крумово имаше такова земетресение преди 15 години с магнитуд около 4,2 по Рихтер а през 1994 г. край Поповица имаше земетресение с магнитуд 4,5. Това е една повтаряемост, средно на около десетина години на такива земетресения, която съществува в този район и това е добре, защото се разтоварват земните напрежения, можещи да доведат до катастрофални земетресения, каквото е имало през 1928 г. с магнитуд 7.