дом Общество Протестиращи блокираха Околовръстния път на Пловдив (видео)

Протестиращи блокираха Околовръстния път на Пловдив (видео)

172
ДЯЛ
Протестиращи срещу добива на инертни материали над село Белащица блокираха Околовръстния път на Пловдив днес с надеждата да бъдат чути от институциите. Километрични авто колони се образуваха от двете страни на кръговото кръстовище на натовареното обходно шосе край Пловдив, но водачите търпеливо изчакаха изтеглянето на протестиращите.
Протестното шествие на жители на 7 населени места – Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян, тръгна от центъра на Белащица. С развети национални трибагреници и плакати с надписи „Прах, взривове и камиони – вън от населените региони“,  „Не“ на взривовете в планината“ и десетки други, протестиращите тръгнаха от центъра на Белащица. Скандирайки „Стоп на кариерите“, те стигнаха до възловото кръстовище и спряха движението в двете посоки – към автомагистрала „Тракия“ и Пазарджик и към Асеновград, Кърджали и Смолян.
„Замърсяването на въздуха от близките мраморни кариери е ежедневие за живеещите в Белащица, Гълъбово, Брани поле, Марково и Брестник“, казват протестиращите. Замърсени са и 4 водоизточника.

Това е четвъртата им поредна инициатива с настояване да спрат работа двете кариери и да се отмени инвестиционното намерение за разширяването им. Хората са недоволни също и от непрекъснатия шум в района. Според тях от камионите, извозващи инертните материали, са разбити и пътищата.
„Не виждаме интерес и воля от страна на Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите да се ангажират с решаването на проблемите и да изпълнят законовите си правомощия във връзка с казуса“, категорични са протестиращите, които готвят днес и кратка блокада на пътя.
Около 10 хиляди души са пряко засегнати от кариерите, а също така и хиляди, които живеят в южните квартали на Пловдив.
Протестиращите са подкрепени и от екоорганизации. Емилиян Георгиев от „Екогласност“ заяви, че институциите са обещали среща след седмица и че ще бъде направена нова оценка на проекта. По думите му вече са предадени достатъчно доказателства за нарушение на концесионните граници и дори има предпоставки за нарушаване на цялостта на водоизточниците в района и населените места в района да останат без вода.

Plovdiv168.com