дом Общество България почита паметта на Васил Левски

България почита паметта на Васил Левски

320
ДЯЛ

България отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят дали той е убит от османската власт на 18 или 19 февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания.

Васил Иванов Кунчев – Левски е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Известен като Васил Левски и Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с идеи, смелост и деятелност, с единство на думи и дела печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.

Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от Васил Левски, не само бележи връх в дълголетното освободително дело, но и стои в основата на следващото развитие на българската национална революция – на Априлското въстание и освобождението на България от османско владичество. Наред с националните си измерения Вътрешната революционна организация е постижение и за европейското национално-революционно и демократическо движение през ХІХ век.

Васил Левски е последователен революционер – демократ и борец за “свята и чиста република” и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка. Той е борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото.

Наред с историческите си заслуги, Левски е неизменен “Апостол на българската свобода” и синоним на политическия и нравствен идеал на българина.

Ето и някои мисли на Левски, които си заслужава да си припомним днес:

„Дела трябват, а не думи“

„Всеки, каквото заслужи, да му се напомня“ 

„Ако ли от нийде не иде помощ, работата си е работа“ 

„Трябва да бързаме, няма кой да ни чака“ 

„Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско“ 

„Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!“ 

„…времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме“ 

„На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни! Без тия едно да липсва на водачът на тая свята работа, то той ще я улайнени“ 

„Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш“

„Без изпит не е приет никой“

„Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре – магаре“

„Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.“

„Всичко се състои в нашите задружни сили, срещу тях не може да противостои и най-силната стихия“

„Братя, възобновлението на нашата славна преди държава, отърванието ни от проклети агаряни, за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество Българско, най-после да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. Като е тъй вам, вам надлежи да се покажете достойни, верни и неустрашими във всяко отношение.“

„От никъде помощ не можем да чакаме, нито пък да желаем, каквото направим, сами да си го направим, така е по-редно и за нази си е…“.

„Народе????“