дом Други Възмездието на Чочоолу – вади убийци от „Столипиново“ с танкове

Възмездието на Чочоолу – вади убийци от „Столипиново“ с танкове

799
ДЯЛ

В пловдивския квартал „Столипиново“, смятан за най-голямото гето на Балканите, по времето на соца, цари ред. Жителите на квартала са държани изкъсо от органите на властта.

Сред редките инциденти е този от лятото на 1978 година, когато колони с танкове и бронетранспортьори навлизат в „Столипиново“. Въпреки липсата на официална информация, слухът светкавично обикаля България. Погромът над ромската общност в прословутия пловдивски квартал се носи от уста на уста по времето на социализма.

В основата на инцидента стои неразкрито тежко престъпление, извършено от роми. През лятото млада семейна двойка се разхожда из квартал „Изгрев“, когато е нападната от тълпа цигани джебчии. След като младият оказал съпротива, разярените роми заклали и двамата на място. А на всичкото отгоре момичето
било бременно.

Загиналият младеж се оказва племенник не на кого да е, а на прочутия генерал Стою Неделчев, по прякор Чочоолу, по онова време командващ армията в Старозагорски окръг.

Вбесен, че убийците не са разкрити, генералът  заминава за Карлово, вдига под тревога два батальона от тамошната танкова бригада и сам повежда колоната с
танкове към пловдивския ромски квартал. Няколко Т-55  обграждат циганското гето, където буквално е въведено военно положение. За назидание бойните машини разрушават една къща. Още на следващия ден убийците на младото семейство са
заловени. Генералът настоява лично да ги разстреля, но милицията успява да предаде на прокуратурата деветимата мъже, на възраст от 23 до 36 г. Четирима са осъдени на смърт, а останалите получават от 17 до 25 г. лишаване от свобода.

Случилото се така стресва обитателите на „Столипиново“, че до 1992 година никой от тях не дръзва да извърши дори най-дребното престъпление.

Генералът

Стою Иванов Неделчев (Чочоолу), с прякор Пантерата, е политемигрант в СССР, командир на партизански отряд „Христо Ботев“ и  партизанска бригада „Георги Димитров“, с две смъртни присъди преди 9 септември 1944 г.  Във филма „Осмият“ е прототип на главния герой, ролята на който изиграва Георги Георгиев – Гец.

Кварталът

Квартал „Столипиново“ възниква през 1889 г., за да приюти катуните с цигани калайджии. Първоначално е наречено „Новото село“, но впоследствие е наименувано на генерал Столипин, заместник на княз Дондуков. С годините се превръща в гето.