дом Политика „Галъп“: Славчо Атанасов ще спечели изборите в Пловдив

„Галъп“: Славчо Атанасов ще спечели изборите в Пловдив

333
ДЯЛ

В Пловдив се очертава оспорвана битка между Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Това сочат данните от сондаж „лице в лице“ сред пълнолетното население на община Пловдив по актуални обществено-политически теми, проведен сред 800 души между 4 и 11 септември. Данните, събрани от „Галъп“, са моментна снимка на нагласите към периода на провеждане на изследването и не са прогноза за изборен резултат. Както наскоро беше съобщено, агенцията прави такива независими сондажи в големите градове на страната и ще публикува моментната картина. До края на кампанията резултатите могат да се променят, като основен – и труден за улавяне със социологически методи – фактор могат да бъдат зависимите вотове. 46% казват, че със сигурност ще гласуват, а още 24% избират опцията „по-скоро ще гласувам“. Това са декларативни отговори, които по правило се различават от очакваното реално гласоподаване. Сред онези, които се очаква твърдо да гласуват, 30% заявяват подкрепа за Славчо Атанасов, а 26% за Здравко Димитров. За Николай Радев – 19%, за Дани Каназирева – 7%, за Али Байрам – 5%, за Георги Колев – 3%, за Йордан Иванов – 2%, за Николай Бухалов – 2%. Към момента на провеждане на изследването, Йордан Иванов и Али Байрам бяха все още най-обсъжданите имена за кандидати на своите политически сили (затова са и включени в примерния лист с възможни кандидати), като по-късно те бяха променени.
Разликата между първите двама свидетелства за наистина оспорвана битка без ясен резултат. По традиция, ГЕРБ е формацията, която може да мобилизира и по-сериозната допълнителна подкрепа. Славчо Атанасов пък, също по традиция, успява да мобилизира подкрепа отвъд патриотичния сектор и това най-ясно личи в хипотетичните балотажи – където при него се фокусира потенциален вот от типа „срещу ГЕРБ“, включително гласове от пространството на левицата и от пространството на традиционната десница. При хипотетичен балотаж между първите двама, сред обявяващите, че се канят със сигурност да гласуват в местните избори се получава следната картина: 7% твърдят, че при такъв балотаж биха се отказали да гласуват на втори тур, 8% не могат да преценят, 47% назовават Славчо Атанасов, а 38% – Здравко Димитров.
Разбира се, на тази етап тези данни имат преди всичко индикативна функция и не биха могли да играят ролята на прогноза. Също така, социологическите данни няма как да отчетат нивата на зависими и друг тип „технологични“ вотове. При избор измежду партии и коалиции, кандидатстващи за общински съвет, твърдо гласуващите на този етап споделят следните нагласи: ГЕРБ – 36%, БСП – 24%, листата около Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО) – 16%, ДПС и Съюза за Пловдив около Дани Каназирева – по 5%, Демократична България, АБВ и ЗС „Александър Стамболийски“ – по 2%, Кауза Пловдив и СДС – по 1%. С по-малки дялове са други формации и опцията „Не подкрепям никого“, които общо събират 2%. 4% още се колебаят.
Plovdiv168.com