дом Общество Гърци местят бизнеса си в Пловдив

Гърци местят бизнеса си в Пловдив

497
ДЯЛ

Всеки ден в българското посолство в Гърция се обаждат от 5 до 10 гръцки граждани. Интересът им най-често е насочен към изнасяне на бизнеса им у нас, като регистрират фирми у нас или питат за данъчно жителство.

Процесът на икономическа миграция на фирмите от Гърция към България не е от вчера.

“Това са най-вече малки и средни фирми в областта на услугите, търговията и производството, които се изнасят към България с цел по-благоприятно данъчно облагане“, коментираха от Министерство на икономиката, пише „Монитор“.

Основно се разполагат в Южна България – Петрич, Благоевград, Пловдив. Гърция е сред първите пет най-значими инвеститори в България.  Икономическият ефект от установяването на малки и средни предприятия не бива да се подценява, тъй като дори в сферата на търговията създадените фирми освен че откриват работни места и плащат данъци и осигуровки се занимават предимно с износ на произведени в България стоки както за Гърция, така и за други страни от ЕС или за трети страни, използвайки разработени от предишната им дейност в Гърция канали за дистрибуция.  Според търговско-икономическата ни служба в Гърция изнасянето не е само на фирми, а и на граждани. Те преместват данъчното жителство у нас, което води до загуби на гръцката държава. Тя от своя страна реагира с нови административни мерки. Една от тях е депозираното желание пред нашата държава за промяна в спогодбата за двойното данъчно облагане.