дом Наблюдател Да скочиш гола от скала с височина колкото дължината на опашката на...

Да скочиш гола от скала с височина колкото дължината на опашката на ГКПП „Маказа“!

2606
ДЯЛ

Защо министърът на туризма Николина Ангелкова се снима с ветерани от Холивуд, а не си направи едно селфи с колегата си в Букурещ и да поговорят за голямото румънско задръстване в Родопите

Смела и смахната блондинка полетя гола от скала с височина колкото дължината на съботно-неделна опашка от автомобили на ГКПП „Маказа“.

Според „The Sun“ Annelise Temple e скочила от 900 фута (1 фут е равно на 30,48 см) . Спиращият дъха видеоклип – гола жена полита в бездната като волна птичка и някъде ниско долу в кадъра се вижда как парашутът се отваря, стана интернет сензация за кратко време. За много по-кратко отколкото кърджалийката Анелия – на възраст почти колкото адреналинката от клипа в Инстаграм, преодолява 111-те километра от родния й град край Арда до гръцкия курорт Фанари.

Анелия ще си направи селфи на плажа в Северна Гърция, ама чак след 4-часово пътуване

Преди това ще пусне във Фейса 3-4 снимки, показващи мъчното придвижване на автомобила й към гишетата на граничния пункт „Маказа“.

Облечената само с един парашут Annelise край швейцарското село Лаутербрунен пресява идеите как по-бързо да стане №1 в социалните мрежи, докато Анелия има съвсем други проблеми. При режим „два часа на полусъединител“ по нагорнището към „Маказа“ днес пак ще се чуди и коментира с близките си

защо, аджеба, нищо не се прави за да бъде решен проблемът „Голямото родопско задръстване` 532 епизод“.

Един от първите туристи, които преминаха на 9 септември 2013 година – денят на откриването на новият граничен пункт, от България в Гърция беше велосипедистът Христо Радев. С въртене на педали той преодоля 79-те километра от Кърджали до Комотини за 3 часа и 15-ина минути. Днес и утре мнозина ще отбележат по-слаб резултат с автомобили. За съжаление.

От година на година все повече се очертават грешките при проектирането на пътя и граничния пункт. Наяве излизат факти около проспаните възможности на властта за усвояване на евросредства за уширяването на ГКПП-то и изграждането на Околовръстния път на Кърджали. И все по-отчайваща е перспективата – опашките ще стават все по-дълги и единственото, което се прави е чат-пат в неделя „Гранична полиция“ да разпространи съобщение колко натоварено е на ГКПП „Маказа“ и да призове българите, връщащи се от плажа, да ползват заобиколните гранични пунктове „Златоград“, „Ивайловград“ и „Капитан Петко войвода“ край Свиленград.

Граничният пункт „Маказа“ отдавна не е с локално значение, но властта е далеч от фундаменталния анализ за случващото се тук.

Кърджали-Маказа е натоварена отсечка от международен път и няма как само с официалното съобщение „На Маказа е натоварено, минавайте от други места“ да се реши толкова голям проблем.

Как ли би реагирал министърът на туризма на Швейцария, ако го поканят на „Маказа“ и му поискат съвет, след като му обяснят, че големите опашки се дължат на факта, че половин България и почти цяла Румъния минават по този път за Гърция, че трябва да се направи уширение на пункта, че…

Може би швейцарският министър на туризма, който на първо място в действията си мисли за интересите на гражданите, би казал следното:

„А колко лета минаха в очакване на уширението? Като гледам и това ще се претърколи така, тук нищо не се прави.

Защо всички румънци минават през „Маказа“? Тези, за които пътят през „Капитан Петко войвода“ е по-къс и по-кратък. Дори румънски коли, които влизат в България през Видин и Оряхово, не тръгват за „Кулата“, а се насочват към Кърджали.

Защо? Защото такава е разяснителната кампания в Румъния – най-добрият и безопасен път за Гърция е през „Маказа“.

Защо българският министър на туризма не поиска от колегата си в Букурещ актуализиране на полезната информация за пътуващите за Гърция през България. Нима пътят Румъния – Маказа – Гърция вече не е ад за самите северни съседи? Не са само опашките на пункта, но и зачестилите пътни инциденти с много жертви по пътя към „Маказа“.

Защо не се регулира и потокът от български туристи?

Ние на Запад намираме начин в натоварените дни да информираме водачите на МПС, пътуващи към определение гранични пунктове, как да избегнат задръстванията. Но го правим по начин, по който информацията да стигне до всеки водач“.

Проблемът на „Маказа“ в момента май не е толкова на „Гранична полиция“, колкото на министъра на туризма Николина Ангелкова, която грейва често в медийното пространство със селфитата си с ветерани от Холивуд. Време е да се снима с министъра на туризма на Румъния и да свърши малко полезна работа.

Опашките на ГКПП „Маказа“ влияят негативно и на търговията в родния край на министър Ангелкова. Все повече стават жители на Северна Гърция, които се отказват да идват в Кърджалийско на алъш-вериш в летните месеци.

Тя трябва да направи важни стъпки.

Освен ако няма таен план, чрез напрежението на ГКПП „Маказа“ българският турист да бъде върнат на родното Черноморие!?

Тази мисия е невъзможна!

Анелия и стотици хиляди българи отдавна са зачеркнали бетонния туризъм и са избрали по-добрите плажове и по-доброто обслужване. Но това е друга тема.

24rodopi.com