дом Скандално Държавата дължи €500 000 обезщетение на собствениците на Синята къща в Стария...

Държавата дължи €500 000 обезщетение на собствениците на Синята къща в Стария град

768
ДЯЛ

Държавата си навлече сериозни неприятности около собствеността върху Синята къща в Стария град, след като пренебрегна решение на Върховия касационен съд от 1998 година.

През 2003 година решението за реституирането на имота е отменено и тогава Общината и фонд „13 века България“ си връщат Павлитовата къща, с което практически ощетяват собствениците по възможно най-безцеремонния начин.

В последствие те завеждат дело на международния трибунал в Страсбург, което през април 2016 година завършва с успех за тях, а едва днес решението за обезщетение влиза в сила с два възможни сценария. Единият е договаряме между държавата и собствениците за откриване на компромисно решение, а другият – изплащане на обезщетение в размер на €500 000 от страна на държавата в полза на собствениците на имота.

Адвокат Михаил Екимджиев, защитаващ интересите на ищците, коментира случая, като „откровен слугинаж към властта“ по адрес на съда, отменил решението за реституция през 2003 година.

По тази причина сега най-вероятно наследниците на къщата на Георги Павлити ще получат доста сериозно финансово удовлетворение.

Източник: БНТ