дом Здраве Животоспасяваща операция! Извадиха огромен тумор от корема на 68-годишна жена

Животоспасяваща операция! Извадиха огромен тумор от корема на 68-годишна жена

676
ДЯЛ

Животоспасяваща операция! Извадиха огромен тумор от корема на 68-годишна жена

Кърджалийски лекари установиха огромен тумор в корема на 68-годишна жена, а пловдивските им колети извършиха животоспасяваща операция.
Огромна туморна формация извадиха от корема на 68-годишна жена хирурзи в Пловдив. Трудната и рискована интервенция бе извършена със съдействието на екип на отделение по урология. Туморът беше с размери 30 на 40 см и с тегло около 15 кг, посочи началникът на хирургията д-р Цвятко Имирски.
Преди дни от семейството на пациентката търсят помощ, тъй като в последните две седмици жената се оплаква от затруднено дишане. При направения преглед в Кърджали се установило, че в корема има солидно образувание.
„Нашите изследвания потвърдиха диагнозата, а скенерът установи, че туморът е ретроперитонеален, т.е. разположен е между гръбнака и коремната кухина, избутва всички органи и притиска големи кръвоносни съдове и уретера, заради което е поставен стент“, заяви д-р Имирски.
Решението на екипа е туморът да бъде отстранен възможно най-бързо. Въпреки че образуванието е прораснало към матката и яйчниците, медиците го отстраняват напълно в продължилата 5-часова интервенция.
Според жената проблемът се появил преди десетина години – тя усещала, че коремът й нараства, но си мислила, че напълнява с възрастта. Потърсила медицинска помощ, едва когато огромната маса започнала да притиска съседните органи и да й пречи да диша.
Подобни случаи на големи тумори в корема се увеличават, категоричен е д-р Имирски. Според него причините се свеждат до това, че повечето хора се притесняват да не чуят лоша вест от лекаря, след като се прегледат. Често при по-възрастни хора проблемът се свежда да профилактиката, която липсва или е непълна.