дом Скандално Завещано от Тотев! Фирмата за електронни табла фалира

Завещано от Тотев! Фирмата за електронни табла фалира

2609
ДЯЛ

Още един вмирисан на корупция скелет излезе от злощастното управление на пловдивския кмет Иван Тотев. Стана ясно, че фирмата изпълнител на електронни табла в Града под тепетата изненадващо е фалирала. Става дума за „Омега сървисиз“, която бе основен подизпълнител на „Индра Системас“ и е собственост на офшорни компании от Люксембург и Маршалските острови. След натрупаните дългове към НАП последният управител Емануел Василакис напусна България.
Вместо гигантски успех електронното управление на транспорта се превърна в един от големите провали на предишното управление на град Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев.

Следите по проваления Транспортен проект в Пловдив започват да се заличават една по една. В несъстоятелност е обявена фирмата, подизпълнител на испанската „Индра Системас С.А.“, която спечели договора на стойност 19 570 062 лв. c ДДC. Това е дружеството „Омега сървисиз“ ЕАД, което, според Търговския регистър, е собственост на офшорни компании от Люксембург и Маршалските острови, коментира „Марица“. При официалното подписване на договора в Пловдив в средата на февруари 2015 г. обаче дружеството носеше името „C.P.И. България“ EAД. Тогава кметът Иван Тотев гръмко обяви, че с проекта „Изгpaждaнe, внeдpявaнe и пoддpъжкa нa cиcтeмa зa yпpaвлeниe нa гpaдcкия тpaнcпopт (CУГT)“ ще бъде постигната „фyндaмeнтaлнa пpoмянa в кaчecтвoтo нa гpaдcкия тpaнcпopт в Πлoвдив“, като посочи, че това трябва да стане в срок от 12 месеца. За целта испанците от „Индpa Cиcтeмac“ наемат „C.P.И. България“ EAД, която трябва да извърши инcтaлиpaнето на бopдoвoтo инфopмaциoннo и кoмyникaциoннo oбopyдвaнe в автобусите, както и пътничecкитe инфopмaциoнни тaблa и eлcиcтeми пo cпиpкитe. Оказва се обаче, че по това време „C.P.И. България“ вече е голям данъчен длъжник на ТД на НАП в София и има издаден ревизионен акт за установени задължения от 1 567 689,22 лв. по ЗКПО и ЗДДС. Въпреки това тя е допусната да работи в Пловдив и монтира договореното оборудване, което не работи и до днес. Въпросната фирма подизпълнител е регистрирана в София на 2 октомври 2008 г. с името „Иннова Сървисиз“ АД, а по-късно става ЕАД. На 12 март 2012 г. се преименува на „С.Р.И. България“. От 11 май 2017 г. пък вече се казва „Омега Сървисиз“. Първоначално капиталът на дружеството е собственост на Емануил Василакис, който има участия в още 18 фирми. В борда на директорите на ЕАД-то, по времето когато то работи в Пловдив, влизат още Георги Аврамчев и Панайотис Вузулидис. Те също работят с размах – първият участва под различна форма в 15 дружества, а вторият – в 29. През 2012 г. Емануил Василакис прехвърля собствеността на регистрираното в Люксембург дружество „Къмпютър Рисорсис Интернешънъл Груп С.А.“. След многобройни дела по повод дълга към НАП в крайна сметка на 29 ноември 2018 г. в дружеството е назначен синдик – Веселин Рашков. „Омега Сървисиз“ е обявена в несъстоятелност на 20 март 2019 г., като е наложена обща възбрана и запор върху имуществото. По информация на „Марица“ Емануил Василакис е напуснал България и не е известно къде се намира.