дом Здраве Заразените с коронавирус работници в завода за производство на авточасти в...

Заразените с коронавирус работници в завода за производство на авточасти в Пазарджик са 22.

268
ДЯЛ

Разраства се огнището на зараза с коронавирус в завода за автомобилни части „Костал“ в Пазарджик. 22-ма са вече заразените работници, съобщи директорът на РЗИ д-р Фани Петрова. Първите 10 случая на заразата бяха съобщени преди 2 дена. Очакват се резултати от още проби. Заразените са без симптоми и са поставени под карантина за 28 дни. Те са на възраст между 22 и 55 години.

Инструктирани са при влошаване на състоянието им да търсят консултация с общопрактикуващия си лекар или, ако нямат такъв, с РЗИ, обясни д-р Фани Петрова. В момента се извършва епидемиологично проучване, за да се спре огнището на заразата в завода, в който работят хора от Пазарджик, Пловдив, Смолян и Ямбол. Контактните лица също са поставени под карантина. Машините, на които са работили заразените работници са спрени и дезинфекцирани

Финансовият и административен директор Светлин Таков съобщи, че изследването на работниците с PSR-тестове е по решение на ръководството на завода след като на 5-ти май той частично възстанови дейността си като на работа бяха върнати 200 души и администрацията.

„Заради огнището на КОВИД-19 във фирмата е направена дезинфекция на халето, за 24 часа са били спрени производствените линии, затворени са и местата за отдих. Столовата е затворена, а храната се раздава в пакети. Заводът е увеличил и броя на автобусите, които извозват работещите, които са от 28 населени места.

Фирмата е кандидатствала за финансиране по схемата 60 на 40 и не планира да има съкращения на работници. Очакванията са, че в пълен капацитет завод Костал,който произвежда автомобилни части за европейски компании, ще заработи от средата на юни