дом Наблюдател ИПИ: Пловдивчани разполагат с 39 % от средното благосъстояние за Европейския съюз,...

ИПИ: Пловдивчани разполагат с 39 % от средното благосъстояние за Европейския съюз, изпреварват ни габровци, варненци и софиянци

2981
ДЯЛ

Хората в София имат по-добър стандарт на живот от средноевропейския, твърдят от Института за пазарна икономика (ИПИ), позовавайки се на актуални регионални данни на Евростат. Столичани разполагат със 102 % от средното благосъстояние за Европейския съюз (ЕС). Следват живеещите в Стара Загора с 52 %, София област – 49 %, Варна – 48 %.  Едва след това се нареждат Габрово, Бургас и Пловдив – с 39 %.

От друга страна хората в най-бедните области у нас – Силистра, Сливен и Перник, разполагат с 23% от средното благосъстояние за ЕС.

Заключението е направено след отчитане на Брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от средния за съюза, изчислен чрез стандарта за покупателната способност. Последният показва колко единици пари са нужни за закупуването на еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Последните изчисления на Евростат сочат, че БВП на глава от населението в столицата е 102% от средния за страните членки.

„Тук трябва да се отбележи, че София вече е била тук, т.е. нейните граждани са имали по-високо благосъстояние от средноевропейския гражданин и преди. Това се е случило за първи път през 2009 година благодарение на бума на икономиката до 2008 години и инерцията в София и други части на страната през следващите 1-2 години“, припомнят от ИПИ. Тогава БВП на глава от населението в българската столица се равнява на 103% от средното за държавите членки. През следващата година показателят достига пика си от 109 на сто.

„Дори и втората и третата по доходи области в страната са с БВП/глава наполовина на това в София в относителен план. Това за пореден път показва, че разликите между доходите в България са най-вече по линия на разделението между столицата и останалата част на страната“, посочват експертите от института. Така във втората след столицата Стара Загора показателят е 52 на сто от средното ниво за съюза, а този за София-област е на равнище от 49 на сто. В област Варна с БВП на глава от населението човек е равно на 48% от средноевропейското. Освен тези 4 области, всички останали 22 области в страната са струпани в интервала между 20 и 40%.

Plovdiv168.com