дом Общество Мощен взрив разтресе Белащица! Облак прах се понесе над селото

Мощен взрив разтресе Белащица! Облак прах се понесе над селото

475
ДЯЛ

Мощен взрив е разтърсил пловдивското село Белащица около 13:40 часа на 12 септември, алармират местни жители. Гърмежът се е чул от близката кариера, а вятърът понесъл гъстия облак от бял прах към Белащица и Брани поле.

„Беше изключително силен! Много се изплашихме“, споделят местни жители. Взривът от находището на инертни материали е отекнал и в близките населени места.

Припомняме, че само преди няколко дни жителите на района организираха пореден протест срещу дейността на кариерата.  Те категорично заявиха позицията си, че не желаят подновяване на концесионния договор през 2021 година. Местните скочиха срещу замърсяването и унищожаването на природата, постоянните взривове, които тресат къщите в района и опасността за здравето им.

„Недопустимо е такъв обект да бъде в експлоатация повече от 50 години, да няма планове за неговата рекултивация и същевременно да се допуска пренаселване на района“, споделиха от Инициативния комитет. Това означава унищожаване на ландшафта, цялостна промяна на климата тук и, в крайна сметка, все по-чести респираторни заболявания, допълват местните протестиращи.

Те отправиха апел към властите да защитят интересите и здравето на децата на Белащица, Браниполе, Марково, Пловдив, Гълъбово, Руен, Цар Калоян, Куклен и други населени места, намиращи се в близост до кариерата.