дом Общество Напрежение в Пловдив: Багери и клетви „На пепел да станеш!“

Напрежение в Пловдив: Багери и клетви „На пепел да станеш!“

413
ДЯЛ

На пепел да станеш! Удар да те убие! Инсулт да те повали! Децата ви да умрат.  Тези клетви, огласени с плач и викове, съпроводиха кмета на пловдивския район северен Ральо Ралев. Изричат му ги в очите циганки, чийто къщи в „Арман“ махала в момента ги събарят. Акцията се охранява от над 20 полицаи. Сградите са масивни, почти като палати и са построени незаконно през 90-те години върху общински терен. 

Днес трябва да бъдат съборени 2 масивни къщи, съобщава „24 часа“. В мига, в който багер започна да бута, една дузина циганки се разпищяха и започнаха бясно да кълнат за смърт. Това обаче не попречи на властите да предприемат крупни мерки.

„Гледай колко е масивно строителство – багерът не може да ги бутне“, коментира от мястото на събитието кметът Ралев. Той обясни, че миналата година са премахнати 16 къщи в същата махала, а днес предстоят още 2. Има приготвени заповеди за бутане на други 9.

„Категоричен съм! Клетвите са си клетви, законът си е закон“, каза кметът. В това време една от стопанките дойде при него да моли багерът да спре, за да вземат керемидите.

„Не! Изтървахте срока. От 2013 година ви чакам, но вие не изпълнихте предписанията“, категоричен е Ралев.

Багерът събори почти наполовина сградата и престои да събори другата. Жители на „Арман“ махала твърдят, че са сезирали съда в Страсбург. Те искат общината да им предостави безплатни апартаменти за това, че им бутат къщите.