дом Здраве Наргилетата са по-опасни от цигарите, според Световната Здравна Асоциация

Наргилетата са по-опасни от цигарите, според Световната Здравна Асоциация

533
ДЯЛ

Откакто у нас важи забраната за тютюнев дим в кафенетата, клубовете и нощните заведения, бизнесът намери начин да запази клиентите си, като им предложи наргиле за заобикаляне на закона.

Мълвата е, че наргилетата са напълно безвредни, но оказва се това е една чиста лъжа, целяща да успокои пушачите, че са намерили по-добра алтернатива на тютюна.

Прости познания в областта на химията и биологията са нужни, за да разбере човек, че разликата не е особено голяма, тъй като наргилето също се зарежда с тютюн, но с тази разлика, че е ароматизиран, за да замаскира типичната миризма на катран.

Световната Здравна Асоциация изнася данни, според които едночасов сеанс с наргиле се равнява на изпушването на най-малко 100 къса цигари. Това е, като да изпушите 4-5 кутии за толкова кратко време.

Съдържанието на катран, токсини и други канцерогенни вещества е завишено и дори подчертано, благодарение на охлаждането, което предоставя филтриращата вода на наргилето. При понижаване на температурата на дима белите дробове много по-лесно приемат всички химически вещества, които се разнасят от маранята.

От Министерството на Здравеопазването работят по промени в закона, за да ограничат достъпа до наргилета в заведения и да ги направят по-трудно достъпни за непълнолетни, тъй като в момента те се търгуват най-свободно без значение от възрастта на клиентите.