дом Общество От днес плащаме с до 25% по-скъпа гражданска отговорност

От днес плащаме с до 25% по-скъпа гражданска отговорност

671
ДЯЛ
Застрахователите въвеждат нова схема за обезщетения

Колкото и неприятна да е една подобна новина, тя е в следствие на собствената ни деструктивност през годините, тъй като България продължава да е сред най-самоубийствените страни, що се отнася до движението по пътищата.

Застрахователите са получили „зелена светлина“ за въвеждане на нови схеми за обезщетения, които налагат сериозното поскъпване на задължителната „гражданска отговорност„.

Новите цени ще варират между 15-25%, като основните фактори за ценообразуването ще са възрастта на колата и собственика, населеното място и кубатурата на двигателя.

Върховният касационен съд взе едно важно решение, отнасящо се за близките на загинали в пътни инциденти. Вече обезщетения ще се изплащат на братя, сестри, баби, дядовци и внуци на загиналите.

Застрахователните компании отчитат, че новото поскъпване ще се отрази сериозно на бюджета на българина, но смятат също, че с въвеждането на бонус-малус системата хората ще започнат да спазват по-стриктно правилата, за да не им се налага да плащат по-високи данъци.

След новото увеличение стойността на застраховката „гражданска отговорност“ ще представлява около 25% от средната работна заплата за страната и 60% от средната пенсия.

Източник: bTV