дом Общество Пловдивчанин осъди държавата в Страсбург, заради акт за неправилно паркиране

Пловдивчанин осъди държавата в Страсбург, заради акт за неправилно паркиране

543
ДЯЛ

36-годишният Петър Варадинов се прослави тези дни, като един от малцината, спечелили пряк спор с държавата, която очевидно потъпкала гражданските му права през вече не чак толкова близката 2007 година.

На 16 септември мъжът спира автомобила си на улица в Пловдив, където малко по-късно екип на КАТ му пише акт за възпрепятстване на движението, костващ му 50 лева и 5 контролни точки. Варадинов приема протокола със забележката, че няма знак, нито в действителност пречи на нормалното движение на улицата. По-късно той желае да оспори акта в съда, когато получава отказ с аргумента, че пътни глоби в такъв малък размер не подлежат на съдебен спор. Варадинов осъзнава, че това е противоконституционно и отнася въпроса до съда в Страсбург. Отнема 10 години, но в крайна сметка се оказва, че нашенецът е имал пълното право да оспори наказанието си.

Сега държавата трябва да заплати адвокатските разходи на мъжа в размер на €300, макар искът му да съпътства компенсация от €1000. От Европейския съд не удовлетворяват това му желание, като казват, че моралният успех би имал достатъчна тежест за бъдещи подобни случаи.

Източник: Plovdiv24.bg