дом Други Полицаите, обвинени в грабеж на цигари за 300 000 лева, остават в...

Полицаите, обвинени в грабеж на цигари за 300 000 лева, остават в ареста

733
ДЯЛ

Двамата полицаи от Пловдив, които са обвинени от окръжната прокуратура за грабеж на бус с нелегални цигари за близо 300 000 лева, остават в ареста. Това реши Апелативният съд под тепетата, въпреки молбите на полицаите от Охранителна и Криминална полиции Стефан Модев и Петър Атанасов, че нямали вина и искали на свобода.

„Двамата нямат грам вина. Истинските виновници им прехвърлят вина, за да прикрият дейността си в търговията с акцизни стоки”, заяви защитничката на Стефан Модев адвокат Светлана Званчева. И тя, и колежката й Зоя Тошкова посочиха противоречия в показания на свидетели по делото. Така например пострадалият Еркан Хаков, чийто бус полицаите отмъкнали, твърдял, че търгува с памперси и омекотители, а така също, че сам успял да се освободи от свинските опашки, с които ченгетата го овързали. В същото време разпитаният по делото Ружди Ружди Сюлейманов пък казал, че той е освободил Еркан. И че микробусът, в който са били контрабандните цигари, бил собственост на Севин Кадиров. Последният пък твърдял, че е само фиктивен собственик на микробуса. „Всички тези противоречия водят до един извод – че дейността на тези хора е незаконна търговия с акцизни стоки и за да прикрият дейността си, те хвърлят вината върху хора, които нямат грам вина в този случай”, каза адвокатката. Стефан Модев и Петър Атанасов пък поискаха от съда да ги пусне с мерките „домашен арест” или „парична гаранция”, тъй като имали кредити, които трябва да изплащат и семейства с малки деца, за които да се грижат. Апелативният съдия Веселин Ганев обаче ги остави за постоянно в ареста, тъй като „престъплението, в което са обвинени, е с особено висока степен на обществена опасност, още повече, ако са го извършили”.

Според държавното обвинение в края на май на бул. „Кукленско шосе” полицаите причакали буса с нелегални цигари, набили и вързали шофьора му и отмъкнали стоката.