дом Общество Полицаи и пожарникари протестираха и в Пловдив

Полицаи и пожарникари протестираха и в Пловдив

1138
ДЯЛ

Над 100 полицаи и пожарникари се събраха на мълчалив протест тази вечер пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Те искат по-високо и достойно заплащане за труда си, като се чувстват обидени, защото липсват в списъка на държавните структури, в които заплатите бяха увеличени с до 30%.

„Смятаме, че също сме на първа линия – всеки ден колегите са на протестите, на КПП-тата, съдействат на РЗИ, в Паспортна служба, в КАТ. За нас е подигравка, че чак 2021-ва с 10 % ще ни вдигнат заплатите. Това ни мотивира“, обясни Силвия Радулска от СФС на МВР.

„Полицията и служителите на МВР изобщо понесоха значително натоварване в тая тежка година и приравняването им с всички останали е неглижиране на нашата работа“, заяви Доньо Янчев.

„Протестираме, защото има неща, които обществото не знае. Благодарение на икономиите, които иска да реализира правителството в последните години, извън контекста на КОВИД-19, сигурността на гражданите е нарушена откъм пожарна безопасност“, добави пожарникарят Красен Властанов.

Протестиращите, някои от които бяха дошли с децата си, пуснаха фенерчетата на мобилните си телефони, разпънаха плакати с надписи: „На първа линия в борбата, а за увеличението под чертата“, „МВР винаги е било и ще бъде на първа линия“ и“ Ние също заслужаваме достойно заплащане“.

Някои от тях подчертаха, че заплатите им са под 1000 лв., а имат близо 20 години в системата на МВР.

Едночасовият мълчалив протест има предупредителен характер.

Протестиращите се заканиха регионалните протести да прераснат в национален на 8 ноември, ако исканията им не бъдат чути и изпълнени от МВР.