дом Криминале Постоянен арест за сочения като лихвар Менду, жената до него и брат...

Постоянен арест за сочения като лихвар Менду, жената до него и брат му

259
ДЯЛ

Най-тежката мярка за задържане под стража определи Окръжният съд в Пловдив за Стефан Асенов-Менду, известен сред ромите като „Банка Менду“. Постоянен арест магистратите определиха и за жената, с която той е живеел на съпружески начала, както и за брат му Антон Асенов.

Тримата бяха задържани при полицейска акция миналата седмица в Хаджи Хасан махала, в която участваха 100 служители на реда. Стефан Асенов-Менду е с 4 обвинения – за лихварство, склоняване към проституция, пране на пари и данъчни престъпления и за предоставяне на помещения за проституция. Става дума за хотел край автомагистрала „Тракия“ до Войводиново, за който се твърди, че собственик е брат му Антон Асенов.

Той е с две повдигнати обвинения – за предоставяне на помещения за проституция и като помагач за пране на пари. Жената до Менду Катя Симеонова е обвинена, че е помагала в прането на пари.

За най-тежките престъпления, по които са обвиненията, Законът предвижда затвор от 3 до 12 години и глоба от 20 хиляди до 200 хиляди лева.

Постоянните мерки за задържане бяха поискани от пловдивската прокуратура. Според защитата на Менду, няма никакви доказателства за извършените от него престъпления. Той пък обяви в залата, че е плащал данъци от 12-13 хиляди лева.

Докато съдът гледаше мерките, пред съдебната палата се бяха събрали близки на обвиняемите. Заради противоепидемичните мерки, вътре бяха допуснати само роднини и журналисти.

Мерките за задържане не са окончателни, те могат да се обжалват пред Апелативния съд.