дом Общество Пред екокатастрофа! 5 села край Пловдив на бунт срещу каменните кариери на...

Пред екокатастрофа! 5 села край Пловдив на бунт срещу каменните кариери на Калояновите възвишения

2656
ДЯЛ

Нова концесия в региона за още 25 години ще нанесе катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на землището на село Белащица и близките населени места, алармират от инициативния комитет

Граждански протест на жителите на пет села край Пловдив ще блокира път в Белащица срещу разширяване на каменната кариера край населеното място, съобщиха от инициативния комитет.
Инициативният и организационен комитети, избрани на общоселско събрание в Белащица, организират мирен граждански протест и канят жителите и кметовете на селата Белащица, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово да вземат активно участие срещу внесеното инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“ с още 50, 534 дка.
Хората смятат, че нова концесия в региона за още 25 години ще нанесе катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на землището на село Белащица и близките населени места. Това ще се отрази и върху качеството на живот и здраве на сегашните и бъдещи поколения, категорични са инициаторите на протеста.
Инициативният и организационен комитети изтъкват бездействието на концесионерите за възстановяване на нарушените територии и ландшафт по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на Централните Родопи.
Протестът ще се състои на 19.05.2018г. (събота) от 10.00 часа до 11.30 часа, на завоя пред хотел „Св.Георги“, село Белащица.
Plovdiv168.com