дом Други Проверка след разказ във Фейсбук: Момиче изплака за побой, дрога и проституция...

Проверка след разказ във Фейсбук: Момиче изплака за побой, дрога и проституция в център от семеен тип

2866
ДЯЛ

В Карлово тази сутрин започва проверка след сигнал в Интернет, че в Центъра за настаняване от семеен тип 13-годишно момиче е било бито, че това не се е случвало само един път, че децата там вземат наркотици, а момичетата проституират.

До проверката се стигна след като вчера в страницата „Търсим се” във Фейсбук се появи пост от 18-годишната Мирела, в който тя разказва потресаващи случки с нейната 13-годишна сестра Виктория, настанена в Центъра от семеен тип в Карлово преди 7-8 години, съобщава „Марица“.

Проверката днес ще започне около 9.30 часа. В нея са включени двама от експерти от отдела по закрила на детето в община Карлово, служител от дирекция Социално подпомагане – Карлово, от Районното управление на полицията и Районна прокуратура. Контролът по нейното осъществяване е поверен на заместник-кмета по хуманитарните дейности Антон Минев. Експертите ще установяват спазват ли се административните норми, разписани за центъра.

Ето и целия текст на писмото на 18-годишната Мирела, което предлагаме без редакторска намеса:

 Искам да се извиня на всички вас, но сестра ми се притесни от снимката си и затова аз заставам зад думите си с лицето си.

 Пиша с последна надежда, че някой в тази държава ще ме чуе и някой ще ми помогне.

 Казвам се Мирела и бях споделила снимка на моята сестра, Виктория, която е на 13 години и е настанена в дом за деца без родители от 7- 18 години в гр Карлово.

 На снимката се виждаше, че тя е бита. Била е бита от момче в същия дом и никой не предприема мерки. Всъщност тя и друг път е бита.. Уведомени са персонала и директора, но никой нищо… Снимката беше заменена с моята, защото сестра ми се притесни и ни помоли да я свалим, но аз заставам зад думите си с лицето си!

 Децата са отпуснати, правят си каквото искат, има момичета, който проституират а повечето от момчетата пият и вземат наркотици, прибират се когато им скимне а никой нищо не прави! Обръщала съм се към директорката на социалните грижи в София и съм подавала преди време многократни сигнали, но тъй като въпросната директорка е в цялата тази схема, не взимат никакви мерки спрямо държанието на децата и спрямо възпитателите там. Всъщност госпожа Офелия Кънева, тя не само че е директор на социалните, но и преди да стане беше и директор на същия този дом, който от 2010 г ако не се лъжа стана ЦНСТ. / Център за настаняване от семеен тип/

 Не малко от децата не отиват на училище и дори са отписани от училищата. А възпитателите които уж са сложени там за контрола на децата не вземат никакви мерки и само си взимат заплатите. Научих също, че господин на име Петров си позволява да отива пиян на работа и посяга на децата. Г-жа Директорката Офелия Кънева също знае за проблема, но и тя не прави нищо по въпроса.

 Проблемите започват още през 2012 година когато промениха дома за деца в  Център за настаняване от семеен тип и взеха управлението Офелия Кънева, Ангел Чакъров и още една дама, която само знам, че се казваше Миглена и беше от Сливен, те отговаряха за децата. Преместиха дома в град Карлово като уж децата да имат по- добро бъдеще и по- хубаво образование.

 През 2012 година аз подадох сигнал до Социалните в Карлово затова, че управителя който бяха сложили над възпитателите идваше пиян на работа, гасеше ни тока и Тормозеше децата. Не беше само това, няколко госпожи от стария персонал също бяха подали многократно сигнали до Социалните и дори до агенцията която идваше на проверка за храната ни, защото не ни даваха това количество храна което ни се полагаше. Не взимахме и стипендия ,а трябваше да взимаме, всеки друг дом взимаше, но ние не.

Къде ли отиваха нашите пари?

 

Имаше едно момче Б. А се казва. Той навърши 18 години и го изритаха като куче на пътя. Момчето спеше в една линейка, която беше на дома в Калофер. До скоро беше там сега си намери работа и квартира, но мисълта ми е че след като навърши години и му биха шута и айде а уж говореха че ще му помогнат да започне от някъде. Всъщност всички там т само си взимат заплатите и точат парите на държавата и никой не им обръща внимание и са толкова спокойни, че никой не им търси сметка за нищо.

До София също бях подала, и оттам никой не ми обърна внимание защото г-жа Офелия Кънева имаше пак нещо общо с тях, дори знаеше че съм подала аз сигнала.

Мисля, че това не е редно и някой трябва да се заеме. Писах до „Господари на Ефира“ и до Карбовски, но никой не ми обърна внимание. Нима живота и бъдещето на децата не е важен за никого…а може би, защото са без родители…….