дом Здраве Психиатрията в Пловдив е препълнена с депресирани пациенти

Психиатрията в Пловдив е препълнена с депресирани пациенти

951
ДЯЛ

Здравното заведение се оплака, че случаите на депресия сред обществото все по-често принуждавали хората да опират до техните умения.

Оказва се, че към момента стаите с пациенти са препълнени, като за основна причина се смята настъпилата есен, носеща със себе си дълбоки депресии на хората с по-слаба психика.

Лекари от психиатрията споделят, че случаите и на самоубийства са зачестили в последните години в Пловдив, като само за изминалите три месеца са регистрирани три суицидни скока от високи сгради.

Обичайно хората с ментални проблеми са мъже и жени над средна възраст, без близки и покрив над главите си. Прекалено често депресията при тях е съпътствана и с агресия, в следствие на което често пристигат в психиатрията с редица наранявания от сбивания.

Социалният проблем с психично-болните датира от край време в България, тъй като все още не е измислен работен механизъм за подпомагане на този тип хора. Обществото обичайно изпитва неприязън към тях, а институциите не разполагат практически с ресурс, с който да им предложат адекватна помощ. Единственото, което се осигурява безпроблемно, са лекарства, но и те идват при непосилни условия в някои случаи за пациентите.

Източник: „24 часа“