дом Бизнес Първият български частен сателит излетя в САЩ

Първият български частен сателит излетя в САЩ

1121
ДЯЛ

Първият български частен телекомуникационен сателит „Bulgariasat-1“ беше изстрелян от американския космически център „Кейп Каневерал“.

Сателитът е притежание на компанията „Булсатком“, която чрез него ще може да разшири дейноста си на Балканите и на други места в Европа. Телевизия БИТ излъчи на живо изстрелването.

Спътникът ще лети в орбита на 36 000 км. над Земята. Той излетя в 22:10 българско време, носен от ракета „Falcon 9“, която се произвежда от частната американска компания „SpaceX“ на технологичния предприемач Илон Мъск.  

Вече със собствените си двигатели сателитът ще достигне до Българската позиция в геостационарната орбита.

Той започне да осъществява телевизионно излъчване до 30 дни след изстрелването. Собствениците оценяват проекта на 235 милиона долара. Експлотационният живот на спътника е около 20 години.  

Така България се превръща в единствената страна в Югоизточна Европа със свой частен сателит. „Bulgariasat-1“ е и едва вторият за цяла Европа, чието изстрелване е осъществено изцяло от частен инвеститор.

Това е първият български сателит след държавния „Интеркосмос 22 – България 1300“, изстрелян през 1981г. като част от честванията по случай 1300г. от създаването на Първата българска държава.  

Изкуственият спътник има научна цел и години наред предава към Земята данни за лъчевите и заредени частици в атмосферата. Впоследствие бива изоставен.  

Агенция Бгнес съобщава, че журналистическо разследване от миналата година показа, че към момента „Интеркосмос – България 1300“ се рее безцелно в атмосферата.