дом Здраве Първи случай на морбили в Пловдив

Първи случай на морбили в Пловдив

653
ДЯЛ

Първи случай на заболял от морбили е регистриран в Пловдив. Общо за страната болните вече са 66, съобщиха от Министерство на здравеопазването. От тях 41 са лабораторно потвърдени.

Териториално са засегнати пет области в страната: Благоевград – 48 заболели, София-град – 8 заболели, София-област – 8 заболели, Бургас – 1 заболял и Пловдив – 1 заболял.

14 са случаите във възрастовата група под 1 година. Най-много болни – 29, са в групата от 1 до 4 години. Девет са случаите на болни деца на възраст мегду 5 и 9 години. Шест са на възраст от 10 до 19 г. Един болен е между 20 и 24 г. Шестима са между 25 и 39 г., а един от заразените – над 40 години.

По отношение на имунизационния статус, 74% от заболелите са без проведена имунизация. 37 лица са без имунизации срещу заболяването, от тях 35 са деца, като 16 от тях не са имунизирани поради ненавършена имунизационна възраст. 12 лица са без данни за проведени имунизации срещу морбили.

Всички контактни лица са издирени.

От министерството припомнят, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.