дом Криминале Разбиха банда, обирала търговци в продължение на 10 години

Разбиха банда, обирала търговци в продължение на 10 години

243
ДЯЛ

Банда, обирала оборотите на търговци и дистрибутори в търговиите на Брезовско шосе, е била разбира от полицията. Близо 10 години групата е действала в района. Тактиката на обирджиите е била една и съща. Издебвали са водачите на бусове след работа, ограждали са превозните средства в движение по булеварда, спирали ги, а двама са нахълтвали в купетата и задигали оборотите. Сумите, които са били отнемани, са достигали до 20 хиляди лева.

„Благодарение на изграденото видеонаблюдение успяхме да влезем в дирите на бандата. Колегите от криминална полиция установиха лицата и успяхме да задържим част от тях, за които имахме данни, че са основните действащи лица. В рамките на два месеца ги дебнахме и около Коледа успяхме да ги арестуваме. В момента те са с постоянна мярка „задържане под стража”, разказа пред наш репортер шефът на Трето районно – Николай Симов.

Той допълни, че групата не е от Пловдив, но е от региона. В нея са действали много хора, както и няколко коли.

Симов разкри и един случай от последните седмици на територията на район „Северен”. В рамките на два поредни дни, на различни улици около Новотела, две жени са станали жертви на грабеж.

На дамите, чрез сила, са им изтръгнати от ръцете чантите. В тях е имало мобилни телефони, документи, пари и други вещи.

В един от случаите, свидетел на грабежа, е хукнал след апаша. Преследването продължило няколко преки, но грабителят се е измъкнал. Камери в района обаче са уловили лицето му.

Това е мъж на видима възраст около 25 години, слаб, с мургава кожа. По думите на началника на Трето районно, мъжът не е от познатия им криминален контингент.

Разследването продължава и по думите на Симов, в най-кратки срокове авторът на грабежите ще бъде задържан.

Двата случая бяха представени по време на отчета на полицейското районно в Кършияка за изминалата година. От доклада става ясно, че броят на разкритите престъпления на територията на районна са над 50%.  Увеличение обаче се наблюдава и при общата бройка на регистрираните престъпления за изминалата 2018 година.

630 са били криминалните случаи, а 226 от общ характер. В Кършияка са станали 85 катастрофи с един загинал и 100 ранени.

Отново бе отчетен приносът на видоенаблюдението в целия район, благодарение на което разкриваемостта се е увеличила драстично.

„Сведени са до минимум неразкритите грабежи и обири в района. До преди две години, всеки ден имахме сигнал за подобни престъпления”, заяви Симов.