дом Общество Рекордно обезщетение! България ще плати 462 000 евро за Синята къща

Рекордно обезщетение! България ще плати 462 000 евро за Синята къща

1316
ДЯЛ

Собствениците спечелиха дело в Страсбург, защото не могат да си върнат имота в Стария град на Пловдив

 

Рекордното обезщетение от 462 хил. евро ще трябва да плати България на собствениците на една от най-красивите къщи в Стария град на Пловдив – Павлитовата или Синята. Това е решил съдът в Страсбург по делото „Ченгелян и други срещу България“, каза пред „Сега“ адвокат Михаил Екемджиев, който представляваше седмината жалбоподатели пред Европейския съд по правата на човека.

Преди повече от година съдът в Страсбург е признал нарушенията – на правната сигурност и на правото на всеки мирно да се ползва от собствеността си. Съдът обаче е дал 4 месеца за споразумение. След като такова няма, е присъдено и обезщетението. Част от него е за пропуснатите ползи, друга част е за цената на имота, приспаднати са подобренията, направени от държавата. След като ЕСПЧ присъжда цената на имота и пропуснатите ползи, наследниците няма да искат от ВКС да възобновява и решава наново делото. Т.е. те ще си получат обезщетението от държавата, а имотът ще остане на общината.

Синята къща е обявена за паметник на културата с национално значение през 1949 г. През 1966 г. е национализирана. На собствениците е платена компенсация. В началото на 90-те години те искат от кмета на Пловдив да им върне къщата. Той отказва и хората завеждат дело. През октомври 1998 г. Върховният административен съд окончателно признава реституционните им претенции. Наследниците връщат компенсацията от 14 732 лв. и на тяхно име са издадени нотариални актове.

Община Пловдив и Националният дарителски фонд „13 века България“, които владеят имота, обаче отказват да го напуснат. Така през 2003 г. наследниците подават иск срещу тях. След 4 г. процес през май 2007 г. Върховният касационен съд (ВКС) излиза с окончателно решение, с което де факто отменя реституцията. Така казусът стига до Страсбург.

Plovdiv168.com