дом Общество След половин година с. Първенец ще има нова канализация

След половин година с. Първенец ще има нова канализация

342
ДЯЛ

Със символична първа копка кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов сложи начало на втория етап на проекта за каналзация в квартал „Терасите“ на село Първенец. Десетки домакинства ще бъдат присъединени.

Изграждането на мрежата започва от улица „Шипка” и ще премине през улиците „Плиска”, „Трапезица”, „Оборище” и пътя за село Марково. Новата канализационна мрежа е с дължина близо 3 километра. Срокът за изпълнение е 193 дни.

С проекта ще се разреши дълго отлагания воден проблем на жителите в селото. Заради слабата пропускливост на терена и голяма денивелация отпадните и дъждовни води постоянно заливат улиците. При липсата на канализация, водата се стича към домовете на хората инаводнява дворовете.

Освен това, предстои подмяна на водопроводната мрежа на още 6 улици в Първенец. Те ще бъдат асфалтирани и с нова тротоарна настилка. Това са улиците „Васил Коларов“, „Петър Берон“, „Пролет“, „Кубрат“, „Победа“ и „Христо Смирненски“.

100 хиляди лева в бюджета на общината са осигурени и за проектиране на нов мост на село Първенец. Екплоатационният срок на съоръжението изтича тази година,но за изграждане на нов мост щесе разчита на пари от държавата.