дом Други Убийствена жега днес в Пловдив! Обявен е червен код

Убийствена жега днес в Пловдив! Обявен е червен код

451
ДЯЛ

Безмилостна жега ни очаква днес и най-точната формулировка за нея е в родната класика и гласи „Слънцето спряно сърдито пече”.Дори и минималните температури ще бъдат над 20 градуса, а максималните ще достигнат рекордните стойности от 42 и 43 градуса. Пловдив ще е най-горещият град днес. Термометърът под тепетата се очаквада удари рекордните 44 градуса.Най-високата трета степен от опасно горещо време е в сила за днес в 17 области на страната, сред които Пловдив, Пазарджик и Хасково. Обявен е код червено, който предупреждава, че навън ще е между 41 и 44 градуса на сянка около и следобяд, показа справка в НИМХ към БАН.

Синоптиците призовават хората да не подценяват жегите и да не излизат навън в събота, ако това не е крайно наложително. Все пак при излизане не забравяйте да вземете шапка, слънчеви очила и шише с вода.

Неделята ще дойде с надежда за захлаждане, като е възможно на места да превали и прегърми. Минималните температури ще бъдат между 17 и 21 градуса, а максималните ще варират в широките граници от 30 до 40 градуса.

Превалявания ще има на повече места в понеделник, но ще бъдат кратки. Температурите ще се понижат и минималните ще бъдат около 20 градуса, а максималните няма да нахвърлят 30 градуса.

На снимката: Успешно бягство от жегите: Много пловдивчани вече са в Керамоти,