дом Общество Ученичка от Пловдив грабна 500 000 лв. стипендия за US школо

Ученичка от Пловдив грабна 500 000 лв. стипендия за US школо

3477
ДЯЛ

Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Пловдив спечели стипендията от 500 000 лева на Фондация „Кроношпан“ за обучение в Бабсън колидж в Бостън.
18-годишната ученичка преодоля конкуренцията на стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в престижното училище.

Университетът оглавява над 20 години класациите на образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ и света. Бабсън Колидж е отличен като най-добрия университет за предприемачество в САЩ и света в класациите на Financial Times, Princeton Review and Entrepreneur Magazine.

Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност около 500 000 лева.

“Много съм щастлива и нямам търпение да започна обучението си. То ще отвори огромни възможности и хоризонти пред мен. Това е изключителен шанс, който човек получава веднъж в живота си и съм много благодарна за него.”, споделя Мартина Гарабедян, която заминава за САЩ през август.

За да заслужи стипендията, тя преминава през серия от кръгове и интервюта. До финалното ниво достигат общо 13 претенденти – двама от Чехия, по един от Украйна, Сърбия и Хърватска и 7 от България. Всеки от тях трябва да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации.

Освен креативност Мартина показва и изключително високи резултати на TОЕFL и SAT изпитите. Решаващо се оказва и предстаянето й на финалното интервю с деканите на университета.

“Мисля, че ми помогнаха креативността ми, както и разбирането, че мечтите се сбъдват с труд”, обяснява Мартина Гарабедян, цитирана от Dir.bg.

Освен английски език, момичето владее и немски. Занимава се усилено с рисуване от 10 години и е ангажирана в редица ученически организации у нас. Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

„Приемаме успеха на Мартина като още едно доказателство за таланта и знанията на българските деца. Това е признание за нея, както и за нейните учители и родители.“, сподели Николай Банков, изпълнителен директор на „Кроношпан България“.

“Съветът ми към всички е да участват. Самият процес по кандидатстване е голямо приключение, в което срещаш изключителни хора и учиш постоянно.А и се надявам догодина пак да спечели българин. Защо не?”, категорична е победителката Мартина.